Jídelníček pro MG
Minikuchařka pro pacienty s MG
Jste-li pacient nebo rodinný příslušník nemocného s MG, jedna z nejdůležitějších věcí je
strava pacienta. Během terapie, kterou pacient s MG užívá, je důležité, aby se cítil
dobře a měl k lékům uzpůsobenu nejen dobu, kdy jí, ale také druh pokrmů. Pokrmy,
které jsou zde uvedeny se lehce připravují a díky nim neztloustnete tolik, jako při
normální stravě, a co víc – nebudete mít tolik vedlejších účinků, jako kdybyste
konzumovali běžně vše, na co jste byli dosud zvyklí.
Proč se pacient s MG musí soustředit na to co jí?
Jakýkoli nadbytek váhy může u pacientů s MG vyvolat potíže. Může pak docházet
častěji ke svalové slabosti, tak si můžete vyvolat cukrovku a léčba vám může přestat
fungovat. Není jednoduché myslet na to, že se teď musíte vyhýbat spoustě laskomin a
dobrot. Ale hlavním důvodem je, abyste byli zdraví a brzy onemocnění dostali pod
kontrolu. Jinak léky a snaha vašeho lékaře a nemocničního personálu vyjde vniveč.
Proto toto období bude těžké zvládnout, ale s pár radami od nás to určitě zvládnete!
Pozor!
Než si koupíte jakoukoli potravinu, podívejte se na její složení. Např. některé mléčné
výrobky obsahují spoustu náhražek jako želatinu, šťávu z řepy apod. Takové pak
ztrácejí základní užitek a jenom za ně vyhodíme peníze. Složky uvedené na potravinách
jsou řazeny od těch v největším zastoupení až po nejmenší. To znamená, že pokud je
tuk a cukr na začátku surovin, určitě se tomuto výrobku vyhněte.
Jak se stravovat v restauraci?
Pokud zavítáte do restaurace, vyhněte se smaženým pochutinám. Místo vepřového si
dejte rybu, hovězí nebo kuřecí maso. Místo přílohy v podobě hranolků nebo
amerických brambor si raději dejte salát. Místo tatarky si dejte kečup. Místo limonády
vodu s kouskem citrónu a místo tvrdého alkoholu vinný střik. Pokud budete mít chuť
na dezert, dejte si štrůdl nebo zmrzlinu. Je lepší se vyhnout zakouřeným místnostem.
Myslete na vaše zdraví.
Jak se stravovat v nemocnici?
Poraďte se s lékařem o vhodné dietě k lékům, které užíváte. Snažte se dodržovat
pravidelné stravovací návyky, hodně pijte neslazené nápoje a vyhýbejte se pokrmům,
které nemůžete. Nemocniční jídlo není bohužel tak nabité důležitými prvky, které
potřebujete, proto si k nemocniční stravě dokupte potraviny sami. Prostě to vydržte.
Odměnou za vaši píli a snahu bude zdraví!
A proč vám to všechno radíme? Budete se cítít lépe!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pár receptů, pokud potřebujete inspiraci
Rýžové nudle s rajčaty
suroviny:
rýžové nudle
rajčata
rajčatový protlak
bazalka, pepř
kapka olivového/slunečnicového oleje
Do vroucí vody bez soli vložte rýžové nudle na 1-2 minuty a občas promíchejte.
Přeceďte. Na pánvi (nejlépe teflonové) rozehřejte kapku oleje, na kterém prudce
opražte rajčata na plátky nakrájené, okořeňte bazalkou a pepřem. Pak přidejte nudle,
přidejte vodu a rajčatový protlak a nechte chvilku probublat.
Rybí maso se salátem tarator a brambory
suroviny:
brambory
bílý plnotučný jogurt
česnek
pepř
zázvor
salátová okurka
vlašské ořechy
candát nebo jiná ryba
citrón
olivový olej
Večer před přípravou si naložte rybu do šťávy z citrónu a pár kapek olivového oleje.
Ryba by v oleji neměla plavat, jen ji jím potřete. Přidejte zázvor a nechte v uzavřené
misce přes noc v lednici.
Do vroucí vody vložte umyté brambory ve slupce a vařte je než změknou (cca 40
minut). Nesolte.
Okurku nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z ní několikrát vodu pryč,
přidejte plnotučný bílý jogurt, prolisovaný česnek a nakrájené ořechy. Vše promíchejte.
Rybu položte na rozpálenou pánev a přikryjte pokličkou, občas otáčejte. Bude rychle
hotová. Na talíř rozkrájejte brambory, polijte je salátem tarator a přidejte vedle rybu.
Kuřecí prsíčka se zimní zeleninou
suroviny:
kuřecí prsa (můžou být i krůtí)
pepř
citrónová šťáva
olej (olivový nebo slunečnicový) – pokud používáte teflonku, stačí opravdu kapka
cibule
mrkev
cuketa
Na pánev kápněte olej, pak rozložte kousky nakrájeného masa, vymačkejte na něj
půlku citrónu, opepřete. stále maso otáčejte. rychle zbělá, ale vy jej otáčejte neý se
orestuje. Pak jej vyndejte ven. Na tutéž pánev dejte na velké kousky nakrájenou mrkev
a orestujte, přidejte cuketu a nakonec cibuli, vše na velké kousky nakrájené. Až
zelenina bude hotová, na chvíli přidejte zpátky maso a pod pokličkou nechte dojít.
Libanonsko-mongolská rýže (příloha)
U této přílohy si musíte zvyknout na chuť rýže samotné. Normálně se připravuje se solí.
Když si ale zvyknete, nebudete chtít jinak.
suroviny:
parboiled rýže (normální by se rozvařila)
malá hrst sušených nudlí do polévky
olivový olej
Vezměte si hrnek. Do dvou třetin nasypte rýži a zalijte teplou vodou z vodovodu,
nechte deset minut stát. Pak vodu za pomocí prstu, aby rýže nepřepadla slijte. Na dno
hrnce nalijte olivový olej. Orestujte na něm hrst nudlí, než zrůžoví. Do toho přidejte rýži
z hrnku a tak minutu promíchejte, orestujte. pak vše zalijte studenou vodou tak, aby
hladina vody byla přesně půl palce (jeden článek vašeho palce) nad rýží. Přikryjte
pokličkou, kterou 15 minut nezvedejte za žádných okolností (rýže by se připálila). Na
mírném plamenu to tak vše nechte, nemíchejte, neotvírejte. Odměnou bude výborná
nadýchaná rýže s kousky nudlí. Je to vynikající!
Hovězí steak s houbovou omáčkou
suroviny:
hovězí maso na steak
lžíce bílého jogurtu
olej (olivový nebo slunečnicový) – pokud používáte teflonku, stačí opravdu kapka
cibule
sušené houby
pepř
koření dle chuti
V malé skleničce necháme hrst sušených hub luhovat v teplé vodě, než je budeme
potřebovat. Na rozpálený olej položíme opepřené hovězí maso a z obou stran jej
prudce orestujeme, nakonec necháme pár minut pustit šťávu pod pokličkou. Maso
vyndáme na talíř k příloze a na zbytku, co zůstal na pánvi osmahneme cibulku. pak
přidáme houby bez vody. Celou směs minutu podusíme. Na závěr přidáme lžíci bílého
jogurtu a zamícháme, vznikne tak omáčka, kterou polijeme steak na talíři.
Mgr. Veronika Šumpichová